17.03.2019

5 тайни за красива коса

Красива коса

Трябва да се полагат много грижи, за да бъде една коса красива и подхранена. Невинаги знаем дали тези грижи са достатъчни или продуктите, които използваме са подходящи. Затова съм ви подготвила няколко трика за поддържане на здрава и красива коса без накъсване.

Подстригване на 2 месеца

Сигурно знаете, че досадните нацъфтели крайчета на косата нямат оправяне без подстригване. Колкото и да се поддържа една коса, в даден момент трябва да се посети фризьор. Освен цъфтящи краища, косата изтънява в края и трябва да се оформи и освежи. При боядисване или прекалена топлинна обработка, косъмът се уврежда и изсушава най-бързо в краищата на косата. Много често маслата от скалпа недостигат до самите връхчета, за да ги подхранят.

Краищата на косата трябва редовно да се подрязват за поддържане на дълга и жизнена коса. Добре е косата да се подстригва на 2 месеца, много малко премахване на нацъфтелите краища. По-дългите коси са по-податливи към накъсване на краищата. Откакто подстригах косата си до раменете има едва забележими цъфтелчета. Сега отново я пускам дълга и се старая да се грижа правилно за нея.

Шампоан само в корените

Измиването на косата с шампоан трябва да става само в корените. Продуктът след отмиване, който се стича е напълно достатъчен за измиване на краищата. Много от съставките на повечето шампоани действат изсушаващо на краищата. Натуралните шампоани може да са благоприятни и за крайчетата, но и тях нанасям само в скалпа. Шампоаните са предназначени за измиване на излишния себум и замърсявания от скалпа. Ако имате проблеми с нацъфтелите краища, може това да е решението, което да изпробвате.

На много от шампоаните е написано, че може да се повтори измиването. Аз втривам хубаво шампоана в скалпа и оставям да престои заедно с маската, която нанасям само по дължините на косата. Много от био шампоаните имат масла, които да подхранят косата, ако се държат повече време. Понякога измивам набързо косата и нанасям повторно шампоан. Това действа за повече обем при някои от изпробваните ми шампоани. Натуралните шампоани, от които съм много доволна са Укрепващ шампоан на Dr. Konopka’s и при по-чувствителен скалп Mistry’s Шампоан с алое вера и жожоба.

Подхранване на косата
Здрава коса

Подхранваща терапия преди измиване и маска за коса вместо балсам

Много добре се отразяват маслата за коса като арган, макадамия и кокос. Нанасянето на скалпа и по-дължините подхранва косъма в дълбочина. Подхранващите терапии може да се осъществяват и един път през седмицата или по-рядко. Много благоприятно ми се отрази Alteya Organics био масло за коса, което съдържа лавандулово масло, кокосово масло, масло от шеа и масло от жожоба.

Косата ми преди време беше много изтощена от балеажи и дължина. Започнах да използвам вместо балсам само маска за коса при всяко измиване и определено имаше ефект. Косата си измивам на трети ден и с нанасянето на маска нямам проблем, стига да се нанася само по дължините без скалпа. Също някои маски се усещат много леко върху косата и не я утежняват. От последните ми маски L’Oreal Botanicals не утежняваше косъма, но и от Garnier Banana Hair Food съм доволна, въпреки че в началото не се сработихме.

Термозащитен спрей и олио за завършваща грижа

Пресата за коса със сигурност уврежда косъма, но с термозащитен спрей, косата ще е защитена. Може да не защитава на 100%, но ще предпази косъма от изсушаване и ще задържи изправянето за по-дълго. За сега съм пробвала само термозащитния спрей на Jungle Fever и съм в търсене на следващия. Нанасям на мокра коса преди сешоар и на суха преди преса за коса.

При заплетени краища на косата, трябва внимателно да се разплетат възлите, без рязко дърпане, за да не се накъса косъмът. Олиата за коса помагат при тези случаи, като предотвратяват накъсването на косъма, заглаждат кутикулата и добавят допълнителен блясък. Има олиа, които утежняват и омазняват косата, затова преди да купя олиото, което съм си набелязала прочитам ревютата за него. Обаче наскоро попаднах на едно малко изкушение – Langhaarmädchen олио за коса, което по никакъв начин не омазнява косата ми. Много е важно косата да се сработи със завършващия продукт, който нанасяме, затова при всяка възможност е хубаво да се взима първо тестер.

Без много пипане и стягане на косата с ластици

Честото пипане омазнява косата по-бързо. Когато сте нервни или сте свикнали да си играете с косата, пръстите ви ще я замърсят по-бързо. Обикновено бретоните затова се омазняват по-бързо. Връзването на косата може да ви се стори много добър вариант за предотвратяване на пипането, но прекаленото стягане не е толкова добре. Там, където е стегнат ластикът може да изтъни косата. Ако се връзва при спане, най-добре е това да става в разхлабена плитка.

Трикове за красива коса

  • Редовно подстригване
  • Нанасяне на шампоан само в корените
  • Използване на маска вместо балсам при миене на косата 2-3 пъти в седмицата
  • Да не се пипа много косата, за да не се омазнява допълнително
  • Подхранващи масла преди измиване, за допълнителна хидратация
  • Задължително термозащитен спрей преди преса за коса
  • Използване на подходящо олио за заглаждане и блясък
  • Да не се връзва косата всеки ден
Оферти: Виж всички

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Научи повече за:
Пред Огледалото