20.10.2019

Съвети при косопад

И тази година есенният косопад не ме подмина, но няма нужда от паника. За нас жените косата е най-голямото ни бижу и винаги искаме да е в перфектно състояние. Понякога неизбежно природните сили и имунитета ни повлияват това състояние. Според проучвания космите в застой са най-много в средата на лятото и се счита, че този период на покой е от 3 месеца. Това ще рече, че е нормално възобновяването на космените фоликули да започне през есента. Тук ще включа моите заключения и нещата, които са повлияли на косопада ми.

Специален шампоан против косопад

Първото важно нещо е без паника. Сезонният косопад помага на косата да се възобнови като оставя косъмчетата да падат естествено, за да направят път към растежа на нови и по-здрави. Все пак може да подпомогнем изграждането на новата коса с подходящ шампоан, който да е достатъчно нежен и подхранващ скалпа. Тази година не си закупих шампоана на Клоран с хинин и витамини B, но при използването му косата ми бързо възвърна естествения си вид и нормалното количество падащи косми.

Ползвала съм също стимулиращия шампоан Rene Furterer Forticea с микро капсули с етерични масла. Повлия добре косопада, отделно от това измиваше добре скалпа и косата се чувстваше много свежа. Ако сте се насочили към по-скъпите шампоани на Phyto, Phytocyane повлияваше косопада ми, докато Phytologist 15 не ми допадна. Води се за всички видове косопад, но при използването му не видях разлика и подобрение.

Витамини, ампули или серуми за коса

Първото, което ни хрумва, когато нещо не е наред с тялото ни са липсата на витамини. Биотинът, от групата на витамини B, играе важна роля в състоянието на косата, кожата и ноктите. Ако не усвояваме достатъчно биотин може да имаме загуба на коса, но в повечето случаи си набавяме достатъчно с храната, която приемаме. Пила съм предишни години витамини специално за коса с по-голямо съдържание на биотин и определено има ефект, но наскоро научих, че при спирането им може да има обратен ефект.

При мен не се получи негативен ефект, но едно разнообразно и добро меню на витамини е по-добре от хапчета. Дневната доза биотин при възрастен е 30 микрограма, а 85 гр. сготвен черен дроб съдържа между 27 и 35 мкг. Бадемите, фъстъците и орехите допринасят за приема на биотин. Гъби, яйца, сладки картофи, авокадо, сьомга, дори киселото и прясното мляко съдържат биотин в различни количества.

Освен витамини или стимулиращи шампоани се предлагат различни ампули или серуми против косопад. Те обикновено се слагат на измита коса като се втриват в скалпа и се оставят да изсъхнат. Моето любимо кокосово масло може да се нанася 30 мин преди измиване за допълнително подхранване на скалпа. Спрях да слагам масла преди измиване, за да мога да тествам тоника на Parusan.

Parusan енергизиращ тоник при косопад

Тази година при битката с косопада заложих на нов за мен продукт, а именно енергизиращия тоник за коса на Parusan. Той обещава да намали загубата на коса и да стимулира растежа на нова, да помогне за подхранването и кръвообращението на скалпа. Продуктът идва в голяма разфасовка от 200 мл. и за 1 месец използване съм изхабила 50 мл. Разделям косата на секции и нанасям стабилно количество от продукта и леко втривам. Правя го след всяко миене на косата на 3 дена, което излиза някъде към 9 пъти да съм нанасяла Парусан на чиста коса без изплакване.

Parusan енергизиращ тоник
Parusan тоник при косопад

Енергизиращият тоник на Parusan е за жени с оредяваща коса и косопад. От серията имат стимулиращ шампоан, но аз вече имах шампоан против косопад. Предлагаха ми шампоан Parusan Brilliant Brown, който е за естествена или боядисана кестенява коса и допринася за запазването на цвета. Честно казано не съм пробвала подобен тип продукти и предпочитам да заложа на класическите варианти. Парусан имат и серия за мъже.

Относно това дали е повлиял косопада е малко спорно, защото имам още 150 мл. за изхабяване, а такива продукти действат бавно. Дали от само себе си косопада ми намаля или по някакъв начин тоника започна да действа, но забелязвам по-малко паднали косми при измиване, а преди това бяха фрапиращо много. Това, което не ми харесва е лекото заплитане на косата независимо от нанасянето на тоника само върху скалпа.

Подстригване и връзване на косата

Подстригването ще намали накъсването, което причиняваме при изтощена и заплетена коса. Косъмчетата в този период трябва да имат максимално нежна грижа, за да предотвратим загубата на още коса. Не вярвах, но отидох за лека подстрижка на дължината и повече махнах от пластовете, за да се олекоти. Сега косата ми е много по-бляскава и освежена, няма заплитане и това довежда до по-малко паднала коса при разресване.

Коса преди подстригване
Преди подстригване
Коса след подстригване
След подстригване

Попаднах на няколко интересни статии за стегнатото връзване на косата на едно и също място и как това води до изтъняване на косъма. Аз не обичам да я нося вързана, но лятото в жегите е възможно да съм оказала по-голям стрес на косата си от всекидневното връзване, дори и да не е било прекалено стегнато. Слушах и фризьори как обесняват загубата на коса в предната част на главата от увиването на косата в тюрбан след излизане от банята.

Аз използвах такъв известно време, защото косата ми съхне много бавно. Когато косъмът е мокър е по-уязвим и податлив на накъсване, затова е нужно да има внимателно попиване без търкане и опъване. Не казвам, че не може да се увива косата в хавлия, но е важно да няма опъване и усещане на напрежение, особено при по-тежки коси. Същото е при връзването, предните косми не трябва да поемат цялата тежест на опашката и има съвети за връзването на две опашки една под друга, за да може долната да поеме тежестта.

Чао сезонен косопад

  • Подходящ стимулиращ шампоан
  • Освежаваща подстрижка, дори само връхчета
  • Витамини за коса или добро меню
  • При по-силен косопад ампули или тоник
  • Косата има нужда от възстановяване след горещите дни, след това всичко влиза в норма
Оферти: Виж всички

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Научи повече за:
Пред Огледалото