05.03.2021

Срок на годност на различните козметични продукти

Срок на годност на различните козметични продукти

Защо е важно да обръщаме по-голямо внимание на срока на годност след отваряне на грим или козметичен продукт? Нужно ли е да ги пазим, докато не изхабим и последната капка?

Продуктите имат два срока на годност, когато са запечатани от датата на производство и след отваряне. Обикновено след отваряне е изписано с месеци и върху нарисувана кутийка с отворен капак. Месеците показват до колко време козметиката ще е в най-добро състояние, но това не значи, че няма да се влоши при неправилно съхранение или попадане на бактерии.

Запечатаните козметични продукти обикновено издържат до 2-3 години, естествено съхранявани на сухо и прохладно място. То и за хранителните продукти има два срока, като например бурканче с хумус, което след отваряне се съхранява максимум до 7 дена в хладилник.

Кокосовото масло е много трайно, но също е добре да се съхранява далеч от пряка слънчева светлина и винаги ще разберете кога е негодно. При затворената козметика трудно може да се улови момента на разваляне, но когато наистина трябва да се изхвърли ще има неприятен и различен аромат, цвят и консистенция.

Кремообразни и прахообразни продукти

Винаги съм предполагала, че натуралната козметика има по-малък срок на годност, особено при грим продуктите. Но, както масовата козметика и те имат различен срок при прахообразни или течни консистенции.

Кремообразните продукти имат по-малък срок на годност от сухите, прахообразни продукти. Емулсиите на водна основа са най-нетрайни. По-плътните текстури като червила, гланцове и моливи имат малко по-дълъг живот. Особено моливите, при които се счита, че издържат повече, защото се острят и така се възобновява продукт, който не се е докосвал до кожата.

Сухите продукти като пудри или сенки за очи издържат повече време преди да станат негодни за употреба. Това е така, защото бактериите се развиват по-трудно при липсата на вода. Ако продукт на водна основа издържа до 12 месеца, то на маслена основа ще издържи до 18 месеца, заради маслото, което е естествен консервант.

При грим продуктите на Zao Organic годността на прахообразните продукти е 24 месеца след отваряне. А преди отваряне са цели 60 месеца от датата на производство. Бактериите, които улавя продукта след отваряне на опаковката може да предизвикат обриви или очни инфекции, както се случи при мен. Като ученичка изпробвах едни сенки намерени вкъщи, които на пръв поглед им нямаше нищо, но със сигурност бяха стари.

Козметични продукти и тяхната годност
Срок на годност на грим продукти

На следващия ден клепачите ми бяха много подути и едвам си отворих очите. Посетих лекар и се оправиха само с капки за очи. Оттогава при най-малкото запарване или дразнене изхвърлям спирала, сенки или очни линии. Отделно направих грешка да използвам продукт на друг човек, който може да е бил замърсен от допир с кожата.

Спиралите задължително трябва да се следят изкъсо, защото са в най-близък контакт с окото. Почти на всички спирали има знак за 6 месеца употреба, но всъщност е препоръчително да се използва 3 месеца. Течната очна линия също, като тази на Зао има срок на годност 6 месеца. Като се замисля, това е директно топване на четчицата и слагане до началото на миглите. Не се гримирам често, а сега осъзнавам, че мога да използвам сенки или молив за очи, вместо течна очна линия.

Това е нещото, заради което всеки пази нещата си, защото не ги е изхабил още. Ако ги използваме малко след срока на годност, няма да е проблем, но имайте предвид, че свойствата им няма да са същите. Например продукт със слънцезащита няма да предпазва толкова добре и факторът ще е отслабен.

Как да предпазим продуктите си от замърсяване?

Моливите на Alkemilla имат срок на годност 18 месеца, което е много добре за натурален молив. Поради честото острене има минимален риск от размножаване на бактерия, стига да го пазим далеч от влажни места като банята.

Фон дьо тените имат 12 месеца употреба след отваряне, като компактния на Zao, но този на Алкемила има само 6 месеца употреба. Когато е в тубичка – внимаваме да не замърсим отвора и държим четките или гъбичките за грим чисти. Компактните фон дьо тени са една идея по-лесно замърсяващи се. Трябва да се затварят хубаво и това важи за всички подобни продукти.

За спиралите е важно да не се вкарва въздух, като напомпате четчицата. Трябва да се извади внимателно и с въртеливо движение.

Червилата, които не са течни издържат до 2 години и не задържат много бактерии. Но червило нанесено веднага след хранене развива бактерии. Хубаво е да се съхраняват далеч от топлина, за да се забави разграждането на съставките. Обикновено червилата започват естествено да се разграждат след първата година.

А забелязваме ли срока на козметиката за лице или коса?

Някои тоници за лице имат срок на годност от 12 месеца, други само 3. При мицеларните води се забелязва странна утайка на дъното и предполагам, че при повечето негодни за употреба продукти се случва разделение на съставките. Ако от крема ви за лице излиза странна течност, която след разклащане не се сгъстява, определено е за боклука.

Кремовете за лице и очи могат да имат различен срок на годност от 6 до 12 месеца. Но тези с помпа са много по-хигиенични и предпазени от навлизането на бактерии. Докато бурканчетата, които нямат шпатулка са изложени на замърсяване при всяко отваряне. Единственото, за което се сещам са хубаво измити ръце и едно топване и нанасяне върху лицето. Повторното бръкване ще разнесе бактериите от лицето към крема.

При продуктите за коса също съм срещала 6 месеца или 12 месеца годност и то при натурални съставки. За разлика от грима, козметиката винаги я изразходвам в рамките на 6 месеца. Балсамчетата за устни свършват много бързо, но оцветеният балсам на Crazy Rumors има 24 месеца годност, което си е УОУ!

Не знам дали има хора, които не харесват флоралните води, но при тях най-доброто съхранение е в тъмна стъклена бутилка и с помпичка, за да не се отваря. Например лавандуловата на InaEssentials се използва като тоник, но и с помпичка пак може да се пръска на памуче и да се обтрива лицето.

За какво да внимаваме при годността на продуктите

  • Червилата се разграждат след първата година
  • Активните съставки не са толкова силни след изтичане на срока
  • Кремообразните продукти – 6 до 12 месеца
  • Прахообразните продукти – до 24 месеца
  • Моливите могат да се острят и така не се позволява размножаване на бактерии
Оферти: Виж всички

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Научи повече за:
Пред Огледалото