30.01.2019

P.S. За проблемната кожа

P.S. За проблемната кожа

Несъвършенства се появяват дори и при най-поддържаната кожа на лицето. Всеки ден сме изложени на редица замърсявания, а най-уязвима е мазната или комбинираната кожа. Порите са по-видими, произвеждат повече себум и замърсяванията се натрупват по-бързо. Правилното поддържане на лицето чисто и леки гел кремове за нанасяне спасяват положението.

Хидратацията е важна стъпка

Пиенето на повече вода се отразява положително върху състоянието на кожата. Водата с лимон дейтсва много освежаващо, антиоксидантно и има твърдения, че помага при акне. Повече плодове и зеленчуци, поради съдържанието на витамини, също могат да повлияят благоприятно върху кожата. Мазна храна, прекалено много захар и сол, тестени изделия, прясно мляко могат да са причинител за несъвършенства по кожата. Със сигурност оказват влияние, ако се прекалява с употребеното количество. Например при прекалено солено ядене, на организма ще му е нужна повече вода, за да изхвърли ненужното количество сол.

Кожата не се нуждае само от вътрешна хидратация, а и от външна. Дори и при мазната кожа е хубаво да има някаква минимална хидратация, за да се поддържа кожата в баланс. Задължителното условие е да се използва лек грим и крем, за да не запушват порите. Повечето пудри съдържат талк в състава си, а той също довежда до запушване и съответно възпаление на порите.

При мазната кожа трябва да се избягват тежките хидратиращи кремове, гел консистенциите са най-леки и няма да се усещат върху кожата. Особено през лятото, когато производството на себум е завишено при този тип кожи. Използвах ултралек оцветен флуид на La Roche-Posay и не се притеснявах от възпаление на кожата си и в най-горещите дни. Слънцезащитният фактор предпазва кожата от образуването на петна и състаряване. А когато се използва бб крем през деня, действа като бариера срещу замърсяванията.

Крем
Skin care

Правилно почистване на кожата

Сигурно всеки знае, че премахването на грим е задължително преди лягане. За да не се образуват комедони от носенето на грим, премахването трябва да става в две стъпки. Първо с мицеларна вода или друго почистващо средство, второ с измиващ гел, с който старателно трябва поне минута да се измие добре лицето с него. Както при измиването на зъбите. Грим продуктите, които се използват, трябва да се съхраняват правилно и да се изхвърлят след указания срок за годност. Ако всекидневно се използват и четки за грим е хубаво да се поддържат чисти, за да не се пренасят бактерии.

Ексфолирането на кожата премахва мъртвите клетки и избистря тена на лицето, но при мазна или комбинирана кожа трябва много да се внимава. При ексфолианти с добавени масла, освен почистването, омекотяват кожата на лицето, но може и да запушат порите, което ще доведе само да възпаления. Такива ексфолианти се ползват без риск при хора с много тесни пори и почти никакви възпаления. Също могат да разнесат бактерия. До скоро използвах ексфолиант с много масла и витамин Е в състава си и всеки път виждах как кожата ми образуваше малко несъвършенства. Наистина омекотяваше кожата ми, но същевременно порите са се запушвали.

Не знам дали много от вас знаят, но смяната на калъфката на всеки 3-4 дена или по-малко е особено важно за кожата на лицето. Бактерии, себум и продукти от косата остават върху материята на калъфката и по-честата и смяна ще предотврати и някой друг нежелан комедон. Копринените калъфки са добра алтернатива и при заплитането на косата. Мобилният телефон също е важно да се почиства от време на време.

Най-големият враг на проблемната кожа е пипането и стискането на лицето

Даже не си и помислям да стисна някоя появила се пъпчица, защото кожата ми е много чувствителна и стисната пъпка става на раничка. Също отскоро пигментирам почти всяка пъпчица, която ми се появи. Затова най-добре е почистването на кожата да става при професионалист, който ще отвори, почисти порите и след това затвори, за да не се възпалят допълнително. Най-важното е да отидете при наистина добър и съвестен козметик, който няма да ви кара да ходите задължително всеки месец на почистване, защото така било прието.

Трябва да ви погледне състоянието на кожата и след почистване да се определи колко бързо се запълват порите. При мен запълването с мръсотия и образуването на черни точки става много бързо, но ефектът е почти същият дори като почиствах всеки месец и сега по-рядко. Важното е да не правя много големи паузи, но тогава усещам лицето си, че наистина е за почистване. Черните точки започват да се възпаляват, да образуват подкожни пъпки и зачервявания. След почистване порите са много по-малко видими и кожата ми не блика от зачервявания и пъпчици.

Използвам салицилов спирт или цинков крем при възпалена пъпчица и се доверявам единствено на стик-коректор Eucerin DermoPure. При наличието на акне, стискането или разчоплянето на една пъпка, може да разнесе на по-голяма площ бактерията причинител на акне. В такива случаи най-добре е да се потърси специалист.

Постоянното пипане на лицето също не е добра идея. При нервност или някаква тревожност опипвам лицето си, или когато се подпирам на брадичката, веднага усещам леко възпаление. Продължителното пипане или застояване на ръката върху лицето прехвърля от пръстите замърсявания и омазняват допълнително лицето, както и при пипането на косата. Това ми напомня, че и продуктите, които се нанасят на косата особено при бретон, могат да образуват ситни пъпчици.

Това лято бях образувала отново като в тинейджърските ми години ситни пъпки по челото, но сега нямах бретон. Оказа се, че е от топлото време и от по-тежък крем, който бях слагала и през деня, а това довежда единствено до запушване на порите. Това, което ги заличи и то за много кратък период от 2 месеца беше La Roche-Posay Effaclar Duo +.

Общо взето сложна работа е проблемната кожа

  • Без стискане на пъпките
  • Без много пипане по лицето
  • Използване на бб крем като бариера
  • Старателно премахване на грим
  • Хидратиране, дори и минимално
  • Без тежки кремове и масла, които запушват порите
  • Повече вода, вода с лимон
  • Смяна на калъфките на 3-4 дена
  • Без ексфолиант
  • Ако имате възможност доверете се на козметик
Оферти: Виж всички

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Научи повече за:
Пред Огледалото