21.07.2019

Ползи от кокосовото масло в козметиката

Coconut Oil for lashes

Кокосовото масло е едно от любимите ми масла за подобряване състоянието на косата. Дори и в готовите козметични продукти, в които има добавено кокосово масло се отразяват много по-благоприятно на моята коса, отколкото други видове. Също и съдържанието на алое вера оказва влияние, но това е за друга тема.

Кокосовото масло съдържа мастни киселини (fatty acids) и най-вече лауринова киселина (lauric acid), която помага за по-бързото абсорбиране на маслото в косъма. Може би затова кокосовото масло осигурява по-голяма защита в сравнение с други масла. Обикновено използвам преди измиване на косата като нанеса обилно количество по дължините и малко от него втривам в скалпа. Има проучвания, които установяват, че това действие защитава косъма от загуба на протеини.

Кокосово масло за подхранване на миглите

Наскоро започнах да използвам кокосово масло и върху миглите си. Забелязах оредяване предимно на долните мигли. Много натурални масла са подходящи за подхранване на миглите, като рициново, бадемово, арганово масло от жожоба и други. Пробвала съм преди време рициново, но ми е прекалено тежко, мазно и очите ми са доста чувствителни.

Затова сега реших да пробвам кокосово масло за 2-3 седмици нанасяне почти всеки ден върху миглите. И понеже ме е страх да не се възпалят предимно нанасях сутрин с клечка за уши. Първо нанасям върху миглите и съвсем малко втривам в корените им. Някои момичета взимат от маслото директно и втриват в корените няколко минути.

Много изследвания показват, че суровото кокосово масло е безопасно за употреба около очите. Прилагането му предпазва миглите от увреждане при търкане на очите и премахване на грим. Отдавна спрях да използвам извивачки за мигли, които само ги накъсваха, но понякога забелязвам паднали косъмчета и при изтриване на спиралата с мицеларна вода. Когато съм носила спирала през деня, вечер намазвам леко миглите си с кокосово масло, за да ги заздравя.

Кокосово масло за растеж на миглите
Ползи от кокосовото масло

Разлика има в сгъстяването и дължината, но забелязвам на долните мигли по-голям прогрес. Вероятно, защото там успявам да нанеса по-голямо количество от кокосовото масло. Дори и да нямаше ефект върху миглите, то кожата под очите значително изглежда по-добре, става по-мека и гладка. Така кокосовото масло работи като двойно подхранване.

Мастните киселини, които се съдържат в кокосовото масло притежават антимикробни и противогъбични свойства. При прилагането му, миглите ще са предпазени от инфекции. Когато използвам маслото върху кожата около очите нямам раздразнение, сърбеж или парене, а някои кремове специално разработени за очи са ми дразнели много.

Кокосово масло за подхранване на косата

Обичам да използвам кокосово масло преди измиване на косата. След това косата ми е много по-гладка, подхранена и подредена. Единствено с него нямам проблеми с разнасяне по кичурите, разтапя се моментално върху пръстите и се втрива хубаво в скалпа. Измива се лесно и не може да се прекали с него, защото нанасям много, а нямам допълнително омазняване.

Много проучвания установяват, че използването на кокосово масло преди или след измиване на косата, намалява загубата на протеин. На мен лично не ми допада да го използвам като олио за завършваща грижа, за оформяне на прическата и против цъфтене. Косата седи на клечки, но ако се нанесе вечер малко количество върху краищата на сутринта ще е попило.

Кокосово масло
Кокосово масло за подхранване на косата

Има доказателства, че кокосовото масло може да предпази косата от увреждане от стилизиращи продукти, стилизиране или агресивно измиване. Предимно се използва за подхранване на косата и скалпа. При мазна кожа може да запуши порите на лицето, затова е най-добре да се използва за подхранване на тялото или зоната около очите. Ако се втрие добре в кожата не се усеща мазно.

Кокосово масло за премахване на грим

Почистването на грим с кокосово масло не е най-добрият и бърз метод. Пробвах няколко пъти, изисква се повече търкане, за да премахна нещо повече от фон дьо тен. Задължително трябва да има двойно почистване, което да включва мицеларна вода или измиващ гел, а може и двете.

Дълготрайните червила са изключително трудни за премахване с кокосово масло. Самото набиване на цвета във фините линии на устните се изтрива трудно. Може би аз не правя почистването с кокосово масло правилно. От своя страна, олиата за почистване на грим са предназначени за по-нежно премахване на грим от очите, без много търкане. Все пак, препоръчвам мицеларна вода за почистване на грим и замърсявания натрупани през деня.

Премахване на грим с кокосово масло
Кокосово масло за подхранване на кожата

Ползи от кокосовото масло

  • Подхранва косата при редовно използване
  • Притежава анти-ейдж действие
  • Подходящо е за зоната около очите
  • Може да подобри състоянието на миглите при редовно използване
  • Може да се използва като средство за премахване на грим
  • Може да се използва като лосион за тяло
Оферти: Виж всички

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Научи повече за:
Пред Огледалото