02.02.2020

Как да измиваме правилно лицето си

Как да измиваме правилно лицето

Какви ли не уреди и продукти има вече за измиване на лицето. Защо е важно да измиваме правилно лицето си? Ползата е премахването на замърсяванията, бактериите, на които е изложена кожата, излишното омазняване и остатъците от грим. Но въпросът е как правилно да я измиваме. Кожата на лицето е много по-чувствителна и фина от другите зони на тялото. Затова трябва и движенията, с които я почистваме и пипаме да са много по-нежни.

Първо връзваме косата, измиваме ръцете и намокряме лицето с топла вода, не много гореща и не много студена. Нанасяме подходящ почистващ продукт с леки кръгови движения без агресивно търкане. Кожата на лицето не трябва да се опъва, дърпа или търка силно, за да не се губят еластичните нишки на кожата.

Тук ще вмъкна само, че мокрите кърпички за почистване на грим въобще не са нежни. За да се свали грима се получава едно голямо търкане, което може да се избегне например с помощта на почистващо олио за грим или мицеларна вода.

Нанасяме измиващия продукт върху дланта, разтриваме и с двете ръце от двете страни на лицето започваме лекото търкане от носа към ушите. Достатъчни са 20-30 секунди, докато не измиете добре с хладка вода лицето. Повечето търкане или продължителното време единствено може да зачервят кожата ви. Ако почиствате и шията движенията трябва да стават от брадичката надолу. По същия начин трябва да се нанасят и кремовете в тази зона, защото в обратната посока дърпаме и разтягаме кожата.

Измиване на лицето сутрин и вечер

Измиването на лицето трябва да е навик, като измиването на зъбите. Дори и да не съм носила грим през деня, вечер задължително измивам лицето си. Естествените масла, потта и замърсяванията от околната среда се натрупват върху кожата през целия ден. Ако не се премахне всичко това вечер преди лягане ще се запушат порите, кожата ще е раздразнена и ще се появят възпаления.

Вечер със сигурност трябва да си измием лицето, но какво остава за сутринта? Може да си мислите, че ще се събудите със свежо лице, но повече свежест и ободряване ще получите, ако почистите лицето си и на сутринта. Докато спим и се въртим в леглото, маслата от косата лесно се пренасят върху лицето. По-честата смяна на калъфките също трябва да стане навик, за да се премахват бактерии, себум и продукти от косата, които остават върху материята.

правилно измиване на лицето

Какво е мнението ми за електрическите четки за лице

Преди време попитах козметичката ми нужно ли е да използвам електрическа четка за лице. Отговорът беше не, нямала съм нужда от нея. Особено през 2019 забелязах голямо популяризиране на почистващите четки за лице, които имат много добри отзиви, премахват абсолютно всяка мръсотия и, че без нея не е същото. Счита се, че те проникват по-надълбоко и почистват повече замърсявания, себум и грим.

Щом почистват повече, отколкото само с ръце трябва много хубаво да сме почистили грима си преди това, в противен случай ще го избута по-дълбоко в порите, което води до възпаления. Има твърдения, че при първите използвания може да ви излязат пъпки, защото четката премахва по-бързо мъртвите кожни клетки, а под тях са лежали бактерии, които излизат на повърхността под формата на пъпки. Това се наричало период на приспособяване или пречистване на кожата.

Не знам, на мен ми звучи като неестествен процес за обновяване на кожата. Деликатната зона около очите се избягва, при чувствителна кожа било достатъчно употреба на четката 1-2 пъти на седмица. Така съм по-съгласна за ексфолиране един път на седмица, отколкото ежедневното използване. При акне трябва хубаво да се почиства четката, за да не се разнася бактерията. Ако питате мен, аз не бих използвала. С епилатора ми вървят и две ексфолиращи приставки подобни на тези за лице, но повече съм доволна от ексфолиращите ръкавици.

Пяна или гел за измиване на лице – какво да изберем

Ако става въпрос за най-нежното измиващо средство, то това е пяната. Пяната на Руми, която използвах миналата година беше супер нежна към кожата ми. Разнася се много лесно и не трябва да търкаш, за да се получи пяна, защото тя буквално излиза така от бутилчицата. След отмиване нямам зачервяване или сухота, но за остатъците от грим не се справяше достатъчно, колкото след гела на Биодерма.

В съчетание с добре разтварящ грима продукт, пяната е супер алтернатива на гела за измиване на лице, ако искате супер щадящо и измиващо действие. Геловете за измиване на лице за мен са стандартно средство за почистване сутрин и вечер. Както пяната, така и гела имат различни разновидности според типа кожа.

Последните два продукта, които използвах са на две различни марки – Bioderma и A-Derma. Като консистенция се усещат по един и същи начин, трябват няколко секунди разтриване, докато се получи малка пяна. И двата продукта са без сулфат и правят нежна пяна, която бързо изчезва. Сулфатите SLS, SLES  предимно дразнят чувствителната кожа, изсушават и също могат да запушат порите.

Измиващ гел Биодерма за чувствителна кожа е топ продукт за премахване на остатъците от грим. Не дразни очите и измива много добре без да пресушава кожата. Той ми е любимец, но тази година съм решила да намеря натурален заместител, който да измива толкова добре.

Измиващ гел за лице A-Derma Phys-AC изпробвах за първи път и останах впечатлена колко добре почиства склонна към акне кожа. През септември кожата ми не изглеждаше много чиста и A-Derma ми помогна да я поддържам, но не мисля, че е много подходящ за зоната около очите.

Руми измивна пяна
Биодерма гел за измиване

Важното е да попаднете на продукт, който е подходящ за състоянието на кожата ви в момента и според мен трябва да е нежен и щадящ кожата, да не предизвиква дразнене или опъване и да не дразни очите, за да може измиването да е приятно.

Мицеларната вода – защо трябва задължително да я измиваме

Да си легна с чиста кожа е най-хубавото нещо, което мога да направя за кожата си в края на деня. Почиствам грима си с мицеларна вода от достатъчно дълго време, че вече мога да пробвам олио за почистване, но първо искам да изхабя това, което имам. Мицелите са частици, които разтварят ефективно нечистотиите и замърсяванията по повърхностния слой на кожата.

При почистване не изсушават, но ако не се измият остават върху кожата и могат да бъдат агресивни спрямо хидролипидния или защитния слой. Затова след обтриване на лицето с мицеларна вода, трябва да се измие. Така или иначе правилните стъпки в почистването на кожата са мицеларна вода или някакъв друг разтворител на грим, следван от измиващ гел или пяна.

Почистване на лице със сапун

Почистването със сапун трябва да става единствено със специализиран сапун предназначен за нежната кожа на лицето. Стандартните сапуни могат да бъдат груби и да премахват защитния слой на кожата. Затова трябва да се избират сапуни с балансирано pH, който да не нарушава киселинно-алкалния баланс на кожата. Ако нивото на pH не е в баланс може да доведе до проблеми с кожата като акне, розацея или най-често може да доведе до загуба на влажност.

Без агресивни съставки, натуралните сапуни са добър вариант за почистване, стига да са подходящи за лицето. Почистване на лицето със сапун може да не е най-хигиеничният начин, защото постоянно пипаме самия продукт и оставяме. Трябва да се използва само при разтриване в дланите, предварително измити, не директно върху лицето. При използване на други измиващи продукти също трябва да са ни чисти ръцете.

Правилно измиване на лицето

  • Изполване на подходящ измиващ продукт
  • Без много търкане и разтягане на кожата
  • Използване на хладка вода
  • Измиване сутрин и вечер
  • Подсушаването да става с чиста кърпа само за лицето
  • Подсушаване с леки потупвания без търкане
Оферти: Виж всички

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Научи повече за:
Пред Огледалото